Alergeni

Conform Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European din 20 martie 2000 și a H.G. 751/2008, vă informăm asupra faptului că alergenii din alimente se pot încadra în următoarele grupe:

  1. Cereale care conţin gluten (grâu, secara, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptând:
    • Siropurile de glucoza obţinute din grâu, inclusiv dextroza*;
    • Maltodextrinele obţinute din grâu;
    • Siropurile de glucoza obţinute din orz;
    • Cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru băuturi spirtoase si alte băuturi alcoolice.
  2. Crustacee si produse derivate
  3. Oua si produse derivate
  4. Peste si produse derivate, exceptând:
    • Gelatina din peste folosita ca suport pentu preparatele de vitamine sau carotenoide
    • Gelatina din peste sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului
  5. Arahide si produse derivate
  6. Soia si produse derivate, exceptând:
    • Uleiul si grăsimile de soia, complet rafinate*
    • Amestecul natural de tecoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia;
    • Fitosteroli si esteri de fitosterol derivaţi din uleiuri vegetale extrase din soia;
    • Esterul de stanol vegetal produs din sterolii obţinuţi din uleiuri vegetale extrase din soia.
  7. Laptele si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptând:
    • Zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru băuturi spirtoase si alte băuturi alcoolice
    • Lactitolul
  8. Fructe cu coaja, de exemplu migdale (Amygdalus communis L), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan, nuci de Brazilia, fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queesland (Macadamia ternifolia) si produse derivate, exceptând nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru băuturi spirtoase si alte băuturi alcoolice.
  9. Telina si produse derivate
  10. Muştar si produse derivate
  11. Seminţe de susan si produse derivate
  12. Dioxid de sulf si sulfiti in concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 ml/litru, eprimate in S02
  13. Dioxid de sulf si produse derivate
  14. Moluşte si produse derivate

*Si produsele obţinute din acestea, in măsură in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimate de EFSA (European Food Safety Authotity) pentru produsul de baza din care au fost obţinute.